A házikót jókora emésztőgödörrel vettük. Szerencsére nem használták még rendeltetésszerűen, nem volt belekötve semmi. Ez a gödör ideális végállomása lett a Kegyedi szürkevíztisztító rendszernek.

Mi az a Kegyedi-rendszer?

Környezetbarát megoldás a szürkevíz kezelésére. A lényeg egyetlen képen is szemléltethető, de erősen érdeklődőknek videó is van a kép alatt.

A feltétel tehát, hogy komposzt WC-t használjunk, ezt mi kint is, bent is megvalósítottuk. Így csak szürkevíz megy ki a házból, gyökérzónás tisztítást követően a tóba. Az előkészületek már tavaly megtörténtek, tartályt leástuk, a kavicsos meder helyét kialakítottuk, a szintezést kisakkoztuk – nem volt egyszerű, bár a lejtés adott -, és a tófóliát is megvettük (ez volt egyébként az összes költség, valamint az 1m3-es, használt élelmiszeripari tartály).

Most annyival cifráztuk a dolgot, hogy a tóhoz vezető meder MELLETT leásva – tehát nem a növényi tisztítón keresztül – belevezettük a ház teljes esővíztermését, így a tó egyben esővízgyűjtó is. Attól tartottunk ugyanis, hogy túlságosan nagy a tómeder, nem lesz elég neki a tisztított szürkevíz. Így szükség esetén tudunk öntözővizet szivattyúzni a tóból. Az esetleges túlfolyást a legelő felé irányítottuk. Egy ideig majd tesztelgetjük, mennyi megy ki a túlfolyón, és adott esetben még azt is megfogjuk majd, hiszen kristálytiszta vízről beszélünk.

A dekoráció volt a legnehezebb ügy. Erőlködtünk, hogy honnan lehetne köveket szerezni, erre ez is megadatott. Kiderült, hogy a „jobb pitvarban” a túloldalon volt egy sziklakert több évtizeddel ezelőtt. Nem kicsi, ellenben nagy. Néhol fél méteres humusz fedte, mindegyiket a talaj alól kellett csákánnyal kibányászni, majd áttalicskázni. Elég jó mutatvány karizomra.

A kavicsterítés ehhez képest már sétagalopp:

Persze a kavics előtt azért még történt egysmás.

4 hónappal később, benőve növényekkel

Végül egy before-after kép a kertnek erről a részéről. Az eredeti gödör egyébként ott volt, ahol az első képen egy lefelé fordított vödör látszik. Le volt lécezve és földdel fedve az egész emésztőkezdemény. Amúgy összességében némi változás azért van, nem?

Before: 2019. március
After: 2020. április