Kenyeres bejegyzés akad bőven, sütése örök kedvtelés marad mindenki örömére. De eszünk ám mást is, méghozzá milyen jókat! Összegyűjtöttem néhány finomságot, hátha kedvet kapsz elkészíteni.

Tavasszal rengeteg volt a bodzavirág, amit sűrű palacsintatésztába mártva és kisütve mennyei csemegét kapunk.

A báránygerinc fűszere a rengeteg fokhagyma és a rozmaring. Csak a látvány kedvéért éktelenkedik rajta a bazsalikom, semmi köze hozzá.

A zakuszka melós. De megéri. Külön megsütöttem kemencében a paprikát, a hagymás paradicsomot, tárcsán pedig a padlizsánt.

Folyamatosan üzemel a házilag épített aszaló-szárító. Diólevél, kakukkfű, útifű, kapor, bodza és társai váltják egymást, ahogy ezek a virágok is felsorakoztak – a jóízű téli teákba huppanás reményében. Persze a gyümölcsök sem maradhatnak ki. Aszalt alma, körte, szilva, hmm. Amiből aztán micsoda granola készül!

Azért ha kenyeret most nem is, de kifliket hoztam. Egyszerre húsz szokott sülni a kemencében. Csakis kovászos.

Recept: 

400 g kovász
950 g BL80 kenyérliszt
50 g tk. liszt
320 g tej
250 g víz
40 g cukor
25 g só
60 g vaj a dagasztás végén kerül bele

Néhányszor hajtogatom, majd 5 óra bulk után hűtő. Másnap 20 db gombóc formájában állnak egy órát, utána kifliket formázok, és úgy állnak még 3-4 órát. Sajttal szórva, vagy csak tejjel lekenve is finom.

Na jó, pár kenyeret muszáj idecsempészni a kemencés lendülethez, elrejtem a pizza és a bukta közé. Egyszerre négyet sütök kenyérből, a pizza pedig mindig nagy siker a vendégeknél. Azt már ugye nem kell mondani, hogy minden kovászos?

A kemence nemcsak sütni tud, hanem füstölni is. Házilag generált füstgenerátorral. Saját bárány, kacsa, vagy nem saját lazac és pisztráng is készült már benne. A kacsa nálam mindent visz.

A nyáron 80-90 üveg lekvár készült, többsége eper. A baracklekvárnak a rézüst remek felhangot adott most is, amit tovább turbóztunk mentával. Ezeket az ízadalékokat, amit pörinek az öntöttvas bogrács, vagy lekvárnak a rézüst ad, igazából nem tudom tudományos magyarázattal alátámasztani, egyszerűen csak jobb.

Mindig ígérem, hogy a fermentálásról külön írok, de annyi cikk van a témában, hogy szerintem fölösleges. Reneszánszát éli szerencsére a tejsavas erjesztés, és tanúsíthatom, hogy minden jótékony hatása színigaz. Száznál is több üveg lett eltéve, és akkor az üdítőket, amit azonnal megiszunk, még nem számoltam. Aszalványokból is nagyon jó fermentált üccsit lehet csinálni ilyenkor télen.

Végezetül ezt megmutatom, mert szerintem annyira szép! Szoktunk sütőtököt, almát, gesztenyét betenni a tömegkályha sütőterébe. Na ezeket az almákat benne feledtem. Teljesen kemény lett és pehelykönnyű, fényes fekete dekoráció.